Pelargonmuseum

Pelargonmuseums byggnad, hösten 2008.
Pelargonmuseums byggnad, hösten 2008.

Pelargonmuseum i Bodafors startades den 1 juli 2008 och är beläget i en stor f.d. kyrkobyggnad. Grunden till den grävdes för hand i slutet på 40-talet.

Det krävdes flera resor av herrarna från detta småländska högland till den Kungliga Huvufstaden för att få byggnadslov. ”Inför dessa envisa smålänningar kapitulerade myndigheterna”, står det i annalerna. (Sid. 62, Sandsjöminnen, Nässjö 1965).

Mitt i det småländska höglandet, i glasriket och Linnés födelsetrakter, och omgiven av ett vackert skogslandskap finns Pelargonmuseet med Nationalsamlingen av pelargoner.

När jag 2007, under firandet av Linnés 300-års jubileum, pratade för allmänheten om Linné och pelargonerna i Linnés bröllopsstuga i Falun, kunde jag föga ana att jag, endast ett år senare, skulle starta Pelargonmuseet med Nationalsamlingen av pelargoner. Men vilken bättre plats kunde de ha än självaste Linnés födelse- och barndomstrakter, där han lärde sig att älska växterna?

Trots att Linné odlade pelargoner erkände han aldrig släktet Pelargonium; det fick fransmannen L´Héritier göra senare. Vår store Linné kallade pelargonerna för Geranium (geranier eller nävor). Bägge släkten tillhör samma växtfamilj, Geraniaceae, men är olika.

>Tricolour Pelargonium
P. vitifolium
P. vitifolium (syn. `Vinbladspelargon´) är en av arterna som Linné odlade men som han kallade Geranium vitifolium.
Mosaikpelargonblad
 

Pelargonmuseet inrymmer idag ca 8 000 pelargoner, varav 3 350 olika sorter och 257 olika arter av de ca 300 hittills kända i världen.

Kyrkosalen med pelargoner
Kyrkosalen med de nyinflyttade pelargonerna, augusti 2008.

I bland annat den före detta kyrkosalens spännande miljö kan du som besöker museet beskåda och njuta av blommor, blad, former, volymer, färger, dofter, konsistenser, …

Pelargonerna är mångsidiga och mångkulturella. Från deras ursprungsland, Sydafrika, har de spridits världen över. De har sprängt lands- och kulturgränser och är älskade världen över.

Det är min stora förhoppning att alla människor också, på samma sätt som pelargonerna, ska bli accepterade oavsett deras etniska och sociala tillhörighet, kön, tro och ålder. Jag är en obotlig optimist.

Pelargonmuseets information är omfattande. I databasen på museet finns flera tusen digitala bilder på pelargoner samt omfattande information om pelargoner och dess växtfamilj, Geraniaceae, om förädlare, etc.

Du kan sitta i museets cafeteria, inrymt i en trevlig och avslappnad miljö, och medan du tar en kopp kaffe eller te njuta av blommande pelargoner, dofter och former som finns runt omkring dig och av bilderna i museets databas. Eller varför inte av en trevlig pelargonpratstund med oss på museet eller med andra besökare?

Änglapelargon

Pelargonerna tillhör de krukväxterna som man vårdar och ärver från generation till generation. Ibland vet man inte namnet på älsklingspelargonen.

Pelargonhörna

Har du någon pelargon att identifiera? Ta den gärna till Pelargonmuseet. Du kan själv jämföra den med museets och Nationalsamlingens exemplar eller leta reda på dess namn i databasen. Förvisso hjälper vi dig med det. Du kan också sända den till oss för identifiering om du inte kan ta dig till Bodafors.

Vi bedriver förädlingsarbete på museet. Vilket en av grundarna till det har gjort ändå sedan början på 80-talet. Resultatet av arbetet är de 50 olika sorter som ingår i serien Toft-pelargoner, de 24 dvärg- och miniatyrsorter som bildar serien Casa-pelargoner och de 12 sorterna som uppgör serien Tol-pelargoner.

”Varför ett pelargonmuseum?” – blir vi ibland tillfrågade. Pelargonerna är kära växter som har följt människan i hundratals år. Man bygger krigsmuseer, så varför inte ett museum som hyllar en så vacker och folkkär växt?

Museet utvecklas ständigt. Besök gärna oss i Bodafors och här på hemsidan för att ta del av denna utveckling.

För att kunna finansiera verksamheten säljer vi pelargonsticklingar och pelargonfröer, uppdrivningsprodukter, informationsmaterial om pelargoner (böcker, broschyrer, vykort, etc.) samt tillbehör. Du kan handla på museet eller beställa på sidan "Beställningar" uppe i menyraden. Alla intäkter går till museets och nationalsamlingens utgifter, underhåll och vidareutveckling.

Hör gärna av dig om det är någon pelargon du söker; vi kanske har den eller kan hjälpa dig att hitta den.

Känn dig mycket välkommen till Pelargonmuseum med Nationalsamlingen i Bodafors!

 
upp på sidan