Nationalsamling

Nationalsamlingen av pelargoner i Bodafors startade den 1 juli 2008 och är inhyst i Pelargonmuseets byggnad. Den är den första och hittills enda i Sverige.

Nationalsamlingen omfattar idag 257 av de cirka 300 olika pelargonarter hittills kända i världen och 3 350 olika pelargonhybrider. Samtliga hybridgrupper är representerade och de mest representativa undergrupper och serier. Likaså är arternas alla sektioner representerade från de mest suckulenta till de mest vedartade och gräslika genom de stora busklika. Den art- och sortrikedom som finns representerade på Nationalsamlingen i Bodafors gör oss unika.

>P. x kewense R. A. Dyer
P. x kewense R. A. Dyer. Primärhybrid. Troligen en korsning mellan P. zonale och P. inquinans. En dvärgväxande pelargon som hittades 1932 i Kew Gardens (England), därav namnet.
P. cotyledonis
P. cotyledonis, art (vildpelargon). Sektion Isopetalum. Den enda arten som är endemisk på ön S:ta Helena i Sydatlanten. Det var till denna ö som Napoleon deporterades 1815 och där han dog 1821.
P. x zonartic
P. x zonartic. Denna pelargon tillhör de nya sorter hybrider framtagna av Cliff Blackman (Australien).
 

I Nationalsamlingen finns mycket gamla sorter (dvs. hybrider eller kultivarer), ända från tiden då de första pelargonkultivarerna togs fram, till de som nyligen förädlats och släppts på marknaden. Flera av samlingens 1800-tals pelargoner är sällsynta; några troddes vara utdöda.

Pelargonernas stora mångfald av livsformer, storlekar, färger, dofter, konsistenser, … är väl belyst i Nationalsamlingen.

De så kallade svenska pelargoner är flitigt representerade och visas i en egen avdelning, med sorter från olika svenska landskap.

Den gamla från Råa
`Den gamla från Råå (syn. `Cedergrens Dubbla lila´, `Gammal svensk från Råå). En zonalpelargon vars ursprung är okänt.
Signe Frost
`Signe Frost´, en zonalpelargon som anses komma från Öland.
 

I en avdelning finns museets egna hybrider. Det är de 50 olika sorterna som ingår i serien Toft-pelargoner, de 24 olika sorterna som bildar serien Casa-pelargoner och de 12 olika sorterna som utgör serien Tol-pelargoner.

”Casa” är ett spanskt ord som betyder ”hus, hem”. Casa-hybriderna är dvärgar eller miniatyrer, speciellt lämpade att odla om man inte har så stor plats hemma. Därav namnet ”Casa”.

Tol är en förkortning för ordet ”tolerans”, siffran 12 hänsyftar till de 12 apostlarna.

>Toft Alegria
`Toft Alegría´, en dvärgväxande zonalpelargon som ingår i serien Toft-pelargoner. Förädlare: Maria-Pilar Herraiz, 2005.
Casa Risa
`Casa Risa´, en miniatyr zonalpelargon som ingår i serien Casa-pelargoner. Förädlare: Maria-Pilar Herraiz, 2006
Tol Camino
`Tol Camino´, en fågeläggspelargon som ingår i serien Tol-pelargoner. Förädlare: Maria-Pilar Herraiz, 2008.
 

Nationalsamlingen är uppdelad i olika sektioner där grupperna och sektionerna finns. Vid varje avdelning finns skriftlig information, både av gruppen, eller sektionen, och av de olika pelargoner som just då är representerade i gruppen. Ytterligare fördjupad information om sektionerna, grupperna eller enskilda kultivarerna finns i museets informationsmaterial. Man kan också ställa frågor till oss.

Det finns guidade turer som du kan delta i för att få mer utbyte av ditt besök.
Våra bildvisningar kommer likaväl att höja din pelargonfröjd och dina pelargonkunskaper.

Om ni besöker oss i grupp, kan ni boka speciella visningar enligt önskemål. Några vill kanske fördjupa sig i suckulenta vildpelargoner (arter); andra i de trefärgade miniatyrstjärnpelargonerna medan ytterligare andra i de buskiga doftpelargonerna.

Fråga gärna oss; vi kan skräddarsy ditt besök så att du får maximalt utbyte av det.

Besök oss gärna på museet i Bodafors för att njuta och lära dig mer av dessa fantastiska växter.

Vill du läsa om pelargoner, deras indelning och grupper, förädlarna, artiklar, recept, pelargonbeskrivningar, etc. besök gärna www.pelargonia.se

Varmt välkommen till Pelargonmuseum med Nationalsamlingen i Bodafors!

Fiery Sunrise
 
upp på sidan